de Schaakbijbel

de Schaakbijbel is een uitgave van Veltman Uitgevers , Utrecht 2006, 256 pp, prijs 12,50. Auteur : James Eade. Uitgevoerd in full color. Oorspronkelijke titel :The Chess Players’s Bible , 2004, vertaling Vincent van der Linden.

Inhoud
Zo gebruikt u dit boek
Deel 1
– Het begin
– Het schaakbord
– De stukken
– Schaak en mat
– Voornaamste matvoeringen
– Kenmerken
– Bijzondere zetten
Deel 2
– Grondregels voor de opening
– Klassieke regels voor de opening
– Moderne regels voor de opening
Deel 3
– Openingen
– Open spelen
– Halfopen spelen
– Gesloten spelen
– Flankopeningen
Deel 4
– Matbeelden
Deel 5
– Centrum- en vleugelopstellingenm
– Het centrum
– De vleugels
Deel 6
– Tactiek
– Elementaire tactieken
– Offers
– Combinaties
Deel 7
– Positionele aspecten
Deel 8
– Het eindspel
– Pionneneindspel
– Eindspel met zware stukken
– Lopereindspel
– Paardeneindspel
– Eindspel van loper tegen paard
– De kwaliteit
Woordenlijst
Schaak op het internet
Boeken voor verdere studie
Register

– Hoe kunt u grip krijgen op de aloude schaakkunst, het spel der koningen? In dit boek maakt u kennis met de basistechnieken en de klassieke zetten van de grote meesters, en bovendien met de grondvormen van tactieken, combinaties, offers en pionnenstructuren.

– Deze bijzondere visuele gids is zo ingericht dat u vlug de vinger kunt leggen op uw probleem en de oplossing ervoor kunt vinden. Aanvals- en verdedigingsstrategieën voor de openingsfase, het midden- en eindspel worden toegelicht met meer dan driehonderd voorbeelden. De zetten worden verduidelijkt door een ruimtelijke illustratie met commentaar, zodat u de zetten gemakkelijk kunt volgen.

James Eade heeft verschillende schaakboeken geschreven, waaronder de bestseller Schaken voor Dummies. Als voormalig voorzitter van de CJA, het verbond van Amerikaanse schaakjournalisten, is hij hoofdredacteur geweest van twee schaaktijdschriften. Als speler werd hij in 1981 Amerikaans en in 1993 internationaal schaakmeester.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *