Oom Jan leert zijn neefje schaken

Oom Jan leert zijn neefje schaken is een uitgave van De Fontein /Tirion Uitgevers, geschreven door Albert Loon en Dr. M. Euwe, 30ste druk 2011, ISBN 90 0000 937 5, 131 pp. , prijs 9,95

Inhoudsopgave

Jan en zijn oom
Het ‘Stauntonspel’’
Oom Jan vertelt een schaaksprookje
Meneer M. bedacht zich bijtijds
Het Gekkenmat en het Herdersmat
‘Oom, wat is nu eigenlijk noteren?’
Een spelletje zoals het niet moet
Vierpaardenspel
Siciliaanse opening
Om Jan laat zijn neefje niet in de steek
Tweede oefeningsavond
Derde oefeningsavond
Vierde oefeningsavond
Vijfde oefeningsavond
Zesde oefeningsavond
Zevende oefeningsavond
Achtste oefeningsavond
Negen en laatste oefeningsavond

Weinig schaakboeken waarin de eerste beginselen worden uitgelegd kunnen bogen op zo’n langdurig en veelvuldig succes als ‘Oom Jan’. Sinds zijn verschijning 75 jaar geleden heeft deze oom door zijn verhalende schaaklessen een onafzienbare schare schakers verplicht.

‘Oom Jan’ is in de eerste plaats bestemd voor jongeren en liefst voor hen, die nog nooit een schaakstuk hebben aangeraakt en daardoor niets hebben ‘af te leren’ maar slechts ‘aan te leren’.
Door de verhaaltrant te gebruiken is het o.a. mogelijk het betrekkelijk willekeurige van de spelregels voor de jeugd aannemelijk en toegankelijk te maken. In negentien hoofdstukken leren Max Euwe en Albert Loon de aspirant-schaker spelenderwijs de geheimen van het schaakspel.

Recensie

Jubileumeditie van dit in verhaalvorm geschreven schaakboek dat in 1935 voor het eerst verscheen. Het was en is bedoeld voor jongeren, die nooit eerder geschaakt hebben. Op eenvoudige wijze worden de grondregels van het spel gegeven. Het taalgebruik doet in deze tijd wat ouderwets aan; irriterend werkt het herhalen van het woordje ‘oom’. Na de loop der stukken worden aan de hand van enige partijen enkele openingen behandeld, het middenspel en de eenvoudige matvoeringen in het eindspel. Deze uitgave, voorzien van enkele zwart-wittekeningen en diagrammen, kan instructief zijn voor oudere kinderen. De jubileumuitgave (volgens het omslag 75 jaar in druk) bevat een inleiding van Hans Böhm. Paperbackeditie met nostalgisch omslag in kleur. Vanaf ca. 10 jaar.

Online lezen of downloanden van dit boek

Voor het online lezen of downloaden klik hier.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *