Volledige handleiding voor het schaakspel

Volledige handleiding voor het schaakspel (jubileumeditie) is een uitgave van Tirion, Baarn 2001. 300 pp, prijs 22,95. Auteur : Dr. Max Euwe

Inhoud
Een woord vooraf
1. Het bord en de stukken
2. Het matzetten van de Koning-alleen
3. Waarde en gebruik der stukken
4. De aanval en de combinatie
5. Grondstellingen van het positiespel
6. De openingen

Op 20 mei 2001 is het 100 jaar geleden dat onze grootste schaakpedagoog werd geboren. Naar aanleiding van dit feit verschijnt, als een hommage aan de grootmeester, deze jubileumeditie.
In het nagelaten werk van Max Euwe heeft de Volledige handleiding voor het schakspel altijd een bijzondere plaats ingenomen.

Het manuscript ontstond vlak na zijn wereldkampioenschap in 1935. Het werd door kenners al direct erkend als een basisopleidingboek van uitzonderlijke allure.
Euwe schreef in zijn inleiding: ‘In dit boek heb ik als keuze gekozen : maak het de lezer niet te moeilijk. Het is volgens mijn ervaringen zeer belangrijk dat een leerboek voor beginners niets bevat wat niet makkelijk te begrijpen valt. Schaken is een tijdpassering en het mag dan ook van de beginnende beoefenaren niet te veel eisen!’.
Deze herzien uitgave van de Volledige handleiding voor het schaakspel is nog volledig actueel en voldoet nog immer aan de eisen die aan de basisinstructie voor het schaken mogen worden gesteld.

NBD|Biblion recensie

De verdiensten van Euwe (1901-1981) voor het schaken in Nederland zijn van onschatbare waarde geweest; het is dus belangrijk dat zijn werk bewaard wordt en voor een groot publiek beschikbaar blijft. De vraag is echter of een fotografische herdruk van een in 1967 voor het laatst herzien boek voor beginnende schakers nog kan dienen als eerste kennismaking: ‘Schaken is een tijdpassering en het mag dan ook van de beoefenaar niet te veel eisen’, schreef Euwe in zijn voorwoord bij de eerste druk. De plechtstatige toon en de nadruk op inmiddels door de tand des tijds aangetaste openingssystemen zullen vele jongere lezers de -vergelijkbare- hedendaagse uitgaven doen prefereren. Wanneer deze uitgaven echter niet aanwezig zijn, valt aanschaf van deze overigens bijzonder duidelijke en overzichtelijke ‘handleiding’ zeker te overwegen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *