Opzet schoolschaakproject SpeelZ

Leren schaken op school kan nu met het SpeelZ project. Het concept van het nieuwe schoolschaakproject van de Koninklijke Nederlandse Schaakbond (KNSB) is als volgt:
Een school kan schaken op school introduceren door de aanschaf van een leskist inclusief schaakmaterialen. Voor het bedrag van 125 euro ontvangt de school een jaar lang de SpeelZ leskist in bruikleen. Daarnaast krijgen 10 kinderen werkmateriaal voor een korte of lange cursus. De kinderen zijn dan een jaar lang deelnemer aan het project en daarmee tevens aangesloten bij de schaakbond. Na het doorgeven van de namen ontvangen alle kinderen de ChessTutor 1 of 2 code, waarmee ze zelf online kunnen oefenen.

Leskist voor schaken op school
In de leskist zitten verschillende hulpmiddelen voor de school en de schaakleraar. De leskist is zowel geschikt voor leerkrachten zonder veel schaakervaring, als voor meer ervaren schaaklesgevers. De lesmaterialen in de leskist zijn onderdeel van de officiële lesmethode van de KNSB, de Stappenmethode. (Uitgebreide informatie hierover onder Stappenmethode op onze Schoolschaaksite.nl )
De stappenmethode is een lesmethode om kinderen te leren schaken. Veel scholen en schaakclubs in onder meer Nederland, België, Duitsland en Zwitserland gebruiken de methode voor hun schaaklessen. De methode bestaat uit zes stappen. Bij iedere stap hoort een handleiding met lessen voor de trainer / lesgever / ouder en een werkboek met opgaven voor de leerlingen.

In de leskist is aanwezig:

• een handleiding voor een serie beginnerslessen schaken (tot 15 lessen uitgeschreven);
• werkboeken voor de kinderen (twee leeftijdsniveaus, t/m 8 jaar en 9 jaar en ouder);
• een CD rom met Chess Tutor 1 of 2 voor gebruik van de docent. Daarnaast ontvangen alle leerlingen een ChessTutor activeringscode om op de computer te kunnen oefenen
• extra lesmateriaal zoals een aanvullend spelletje, lesideeën en spelmateriaal voor de meer ervaren schaaklesgevers.
De leskisten (met deksel) bevatten daarnaast:
• 10 sets met schaakborden en stukken in bruikleen voor een jaar;
• 1 demonstratiebord met magnetische stukken in bruikleen voor een jaar;
• informatie over schaakverenigingen.

Mocht een school de leskist willen aanschaffen dan kan dit ook. Voor elk jaar dat de school mee doet aan het SpeelZ project krijgt de school korting. Na drie verlengingen, kan de kist zelfs voor het borgbedrag worden overgekocht!

Meer informatie:
Fantastisch schaken
Schaken op school
Het digitale speelveld : schaken via internet
Aanmelden

Website Koninklijke Nederlandse Schaakbond

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *