Waarom zijn schoolschaaktoernooien zo belangrijk?Basisschoolkampioenschap 2012 bij Messemaker 1847

In de jaren ’70 organiseerde Peter Lincewicz bij Messemaker 1847 (de oudste schaakvereniging van Nederland) voor het eerst schoolschaakkampioenschappen. Dit kreeg een rijke historie, onafgebroken werd deze traditie voortgezet tot heden, onder de bezielende leiding van vele jeugdleiders onder andere Fokko Kuijper (overleden), Henk van der Wösten, Pim te lintelo, Dries Heuperman (overleden), Ab Scheel en de laatste zeven jaar Peter Scheeren. In de beginjaren werd dat op drie zaterdagen gehouden voor zowel de basisscholen en het voortgezet onderwijs. In 2005 werd er jammer genoeg gestopt –wegens geringe belangstelling – met het voortgezet onderwijs. Al deze jaren waren er verschillende sponsoren die steun gaven aan de kampioenschappen, waaronder Rabobank Gouda en Trias zorgverzekeraar. Christelijke Scholengemeenschap voor VMBO, Havo, Atheneum en Gymnasium De Goudse Waarden heeft alle jaren hun accommodaties belangeloos beschikbaar gesteld.

Sinds 2009 worden de basisschoolkampioenschappen, met groot succes, op drie maandagavonden bij Messemaker in de clublocatie gehouden. De deelname ligt omstreeks 90 deelnemers van onder – en bovenbouw gezamenlijk.

En nu de vraag bovenaan beantwoorden, ieder jaar komt er een behoorlijk aantal deelnemers, die aan het kampioenschap deelnemen, zich aanmelden bij de jeugdafdeling. Zij krijgen onder leiding van jeugdbegeleiders les in de stappenmethode van Brunia en van Wijgerden, daarna wordt er interne competitie gespeeld. De laatste jaren wordt door de jeugdleider meer ouders hiervoor gevraagd en dat werpt zijn vruchten af. Zij brengen en halen de kinderen toch al, nu blijven zij erbij en geven les, ook voorkom je hiermee dat de vrijwilligers van de club overbelast raken. Zie ook de website van het basisschoolkampioenschap 2012

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *