Kantelschaakspel

In het weekend van 9-11 november werd in de Duitse plaats Dortmund het vijfde Duitse Schoolschaakcongres georganiseerd door de Duitse Jeugdschaakbond en de Duitse Schoolschaakstichting. Het congres telde tussen de 80 en de 100 deelnemers. Hoofdthema van het congres was het uitwisselen van kennis en ervaring middels workshops, lezingen, een informatiemarkt en onderlinge contacten.
Deze informatiemarkt droeg de naam ‘ Markt der Mogelijkheden’. Uit Nederland waren aanwezig Jozias Hillenkamp (de man van Raindropchess) en Karel van Delft (freelance journalist, tekstschrijver en schaakleraar) die een lezing heeft gehouden over schaken op Leonardoscholen. Op zijn blog doet hij er verslag van.

Een novum op dit congres was een door een hobbyist gemaakt kantelschaakspel. Met zo’n spel leer je partijstellingen goed onthouden en leer je ook goed visualiseren. Het is dus meer een hulpmiddel bij de schaaktrainingen.

Je speelt een gewone schaakpartij maar je ziet steeds maar een kant van het spel, of de witte stelling of de zwarte stelling. Middels magnetische stukken aan weerszijden van het bord doen de spelers om beurten een zet door steeds het bord te kantelen. Je moet de stelling van je tegenstander dus goed onthouden als je aanzet bent. Want bij een verkeerde zet ben je ‘af’, gewoon pech gehad. Met een verkeerde zet bedoelen we bijvoorbeeld dat je een stuk naar een veld verplaatst dat niet kan omdat je de stelling niet goed hebt onthouden, of omdat je je koning schaak zet enz.

Jozias Hillenkamp had een aantal exemplaren van het spel meegenomen om in Nederland te introduceren en te demonstreren.

Op het recent gehouden Remco Heite Schaaktoernooi in Wolvega heeft Jozias Hillenkamp (links) een demonstratiepartij gespeeld tegen grootmeester Erwin L’Ami (rechts), de winnaar van het Remco Heite Open Schaaktoernooi. Het was een vermakelijk schouwspel en ze hadden er zichtbaar plezier in.

Voor meer informatie over het kantelschaakspel klik hier.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *