Schoolschaak in Armenië

In Armenië is schaken een nationale sport. Dit kleine bergachtige land met 3,5 miljoen inwoners, ingeklemd tussen Turkije , Iran, Georgië en Azerbeidjan , werd in 1991 onafhankelijk van Rusland. Evenals Nederland hadden zij ook een wereldkampioen schaken, Tigran Petrosian, en momenteel staat Levon Aronian bij de top 3 op de wereldranglijst en doet in maart mee aan het kandidatentoernooi waarvan de winnaar wereldkampioen Vishwanathan Anand mag uitdagen. Levon Aronian wil wereldkampioen worden en de eer van zijn land hooghouden. (Max Euwe was onze wereldkampioen en Jan Timman was 15 jaar lang Best of the West.)

Levon Aronian en zijn lieftallige vriendin , de Australische Arianne Caoili , zijn graag geziene gasten op het Tata Steel Chess Tournament in Wijk aan Zee. Het mannenteam van Armenië won deze eeuw al driemaal goud: op de olympiade in Turijn(2006),op de olympiade in Dresden (2008) en op de olympiade in Istanbul (2012) zij kregen bij thuiskomst een heldenontvangst. Schakers zijn in Armenië net zo populair als voetballers hier.

Ook in Armenië onderkent men de intrinsieke waarde van het schaken voor het basisonderwijs, net als in Turkije, Frankrijk ,Engeland en andere landen. In 2011 werd in Armenië besloten om schaken als verplicht vak op te nemen in het curriculum van de basisscholen. Men heeft veel geïnvesteerd in de schaaksets, het maken van schaaklesmateriaal en het opleiden van 2000 schaakleraren. Bij het opzetten van het materiaal werden ook onderwijspsychologen en andere wetenschappers van universiteiten ingeschakeld. In Armenië zijn er ongeveer 1600 basisscholen. Alle kinderen van zeven t/m tien jaar krijgen er nu verplicht schaakles .

Schaakles op een Armeense basisschool

Men wil met schaaklessen en schaken de ontwikkeling van jonge kinderen bevorderen. Belangrijkste aandachtspunten zijn : concentratie, visualiseren, creativiteit en logisch denken. Een belangrijk punt in het plan is het inschakelen van ouders en grootouders. Zij krijgen extra voorlichting hoe zij het beste hun kinderen kunnen ondersteunen.

Jaarlijks wordt er de Nationale Schoolschaak Olympiade georganiseerd enigszins te vergelijken met ons Nationaal Kampioenschap Schaken voor het Basisonderwijs.

Sinds 1972 zijn er ruim 2000 programma’s over schaken uitgezonden op tv. Nu is er een centraal televisiekanaal dat voornamelijk wordt ingezet voor het schaakonderwijs; voor kinderen, leerkrachten en (groot)ouders!
Armeense universiteiten doen onderzoek in welke mate de ontwikkeling van jonge kinderen wordt bevorderd door schaaklessen en schaken. Over drie jaar zullen de resultaten worden gepubliceerd.

Ook de BBC heeft aandacht besteed aan het schoolschaakproject in Armenië

Bijzonder is dat de president van Armenië , Serzh Azati Sargsyan , ook voorzitter is van de Armeense Schaakbond. Dat is in ons land ondenkbaar.

Mede door de inspanningen van Gary Kasparov, oud-wereldkampioen schaken, is schaken weer op de schoolagenda’s gekomen in Europa. Hierbij is het verwerven van leden voor jeugdschaakclubs secundair, primair gaat het om het bevorderen van de leerontwikkeling van jonge kinderen. Die stap is in Nederland nog onvoldoende gemaakt, te veel nog ligt de nadruk op ledenwerving.

Hieronder een filmpje over de presentatie van schoolschaak in Armenië op een bijeenkomst van de wereldschaakbond.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *