Interview met Rachel Reeves, lid van het Engelse Parlement

Rachel Reeves over schaken: politici zouden schaken moeten leren, dan leren ze één of meer stappen vooruit te denken

Rachel Reeves werd in 2010 in het Parlement gekozen voor de Engelse Partij van de Arbeid. Zij vertegenwoordigt Leeds (West).Toen zij zeven jaar was leerde zij schaken . Zij werd kampioen in de leeftijdscategorie onder 14 jaar.
Als parlementslid zet zij zich in voor schaken op de basisschool en ondersteunt zij het succesvolle project Chess in Schools dat geleid wordt door Malcolm Pein.

Rachel met basisschoolkinderen in Leeds

Toen het Chess in School project een jaar bestond werd er een feestje gevierd in de Engelse Tweede Kamer . Zij ontmoette daar ook Gary Kasparov, oud-wereldkampioen schaken.
Hieronder deelt Rachel Reeves met ons haar gedachten over schaken.

Wanneer ben je met schaken begonnen?
Ik kreeg in London schaakles op de basisschool. Onze hoofdonderwijzer, meneer Hawkins, was zelf een goede schaker en hij moedigde ons aan om schaken te leren. Thuis oefende ik met mijn vader en wat was ik trots toen ik de eerste keer van hem won.

Moet je jong starten om een goede schaker te worden?
Ik was zeven jaar en ik denk dat het helpt als je jong begint. Het jonge brein is flexibel en kan verschillende mentale vaardigheden aanleren. Als kind heb je veel tijd om je vaardigheden te ontwikkelen en te oefenen. Als volwassene zijn de mogelijkheden veel minder.

Wat was je mooiste schaakmoment?
Ik denk de ontmoeting met oud-wereldkampioen Gary Kasparov, de beste schaker ooit. Het is verbazingwekkend hoeveel hij in en buiten het schaken heeft bereikt.

Rachel ontmoet Gary

Kan schaken de ontwikkeling van kinderen bevorderen?
Op verschillende manieren kan schaken een positieve invloed hebben op de ontwikkeling van kinderen. Ze leren concentreren, observeren, plannen te maken. Ze ontwikkelen vaardigheden om problemen op te lossen. Ik denk dat het hiervoor een geweldig spel is.

Welke ambitie heeft het Chess in School project?
Ze willen op alle 17.000 basisscholen in Engeland en Wales een schaakclub oprichten. Als dit lukt kunnen een miljoen kinderen leren schaken op school. Op deze wijze helpen ze scholen en kinderen met een spel dat grote invloed op hun ontwikkeling kan hebben.

Is schaken interessant te maken voor TV en voor sponsors?
Ik denk dat het mogelijk moet zijn. In landen zoals Armenië is schaken net zo belangrijk als cricket bij ons en als voetbal in andere landen. De schakers worden e rook net zo behandeld. Er is veel aandacht op TV en er zijn sponsors. Wij moeten inventief zijn om mogelijkheden te bedenken die interessant kunnen zijn voor TV en sponsors.

Zou er een Britse wereldkampioen schaken moeten komen?
Ja, dat zou fantastisch zijn. Misschien ontdekken we met schaken op school onze toekomstige talenten en misschien zit er een potentiële wereldkampioen tussen.

Ben je de sterkste schaker onder de Engelse politici?
Ik denk dat er meer sterke schakers in het Engelse Parlement zitten, maar die houden zich stil. Maria en Angela Eagle bij voorbeeld zijn sterke schakers.

Meer politici zouden schaken moeten leren. Bij schaken leer je één of meer stappen vooruit te denken.

Bron: Website Yorkshire Chess

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *