Parallelo: een strategisch spelletje voor twee personen

Bij Schaken en Zevenslim hebben we al kennis gemaakt met de meetkundige figuur parallellogram, zeg maar scheve vierhoek voor het gemak.

figuur c noemen we parallellogram, of eenvoudiger scheve vierhoek

De Nederlanders Sjaak Griffioen en Fred Horn hebben een nieuw strategisch spelletje bedacht met deze scheve vierhoek en zij hebben het Parallelo genoemd.

Parallelo heeft, net als schaken, een vierkant bord. Op het bord staan 36 velden. Iedere schuine lijn en iedere rij heeft zes velden.

Er zijn pionnen in zes verschillende kleuren, iedere speler heeft van elke kleur drie pionnen.

De bedoeling is nu scheve vierhoeken te maken met op de vier hoeken pionnen van dezelfde kleur.
Om beurten mag je een pion op het bord plaatsen. Als je drie scheve vierhoeken hebt kunnen maken dan heb je gewonnen!
Maar omdat je zelf maar van iedere kleur drie pionnen hebt, ben je afhankelijk van je tegenstander om een scheve vierhoek te kunnen maken. Als je een goed overzicht hebt over het bord en een goed idee van de mogelijke scheve vierhoeken wordt het steeds spannender om het spelletje goed te spelen. Gewoon orde brengen in de chaos van de gekleurde pionnen.

Een voordeel van dit spelletje is dat het kort duurt. Meestal tien minuten of een kwartiertje. Als je ’best of five’ speelt dan heb je ruim een uur puzzel- en speelplezier. Ook leuk om een competitie in de klas te houden!

Het spel is in eerste instantie bedoeld voor leerlingen uit groep 8.

Het spel is in Duitsland te bestellen bij: Clemens Gerhards KG en kost 28,50 euro exclusief verzendkosten. Het is een fraaie uitvoering in hout!

Veel speelplezier gewenst!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *