468Chess

468Chess opent een rijke wereld aan mogelijkheden om spelplezier te combineren met schaak vaardigheden trainen. 468 staat voor beginnen met het 4×4 velden bord, daarna het 6×6 velden bord en als daar het vaardigheidsniveau sterk is gegroeid kan het 8×8 bord worden verkend. Maar het is voor schaaktrainers en iedere schaakliefhebber die er van hoopt te leren een eigen keuze om oefeningen op te pakken waarvan men denkt dat ze passend zijn. Dat kan bv op het niveau van het controleren van de stukken in de kleine ruimte. Er worden vele opdrachtenseries ontwikkeld, die steun zullen bieden bij b.v. het effectief spelen met loper paard combinaties of drie stukken tegen een dame. Vanzelfsprekend geldt voor het hele jonge kind een andere benadering dan voor een volwassene die met gerichte tactische oefeningen wat verder wil komen Zoals al genoemd zal gebruiker (in een training) vooral zelf op ontdekking gaan en door te doen (met plezier) ontdekken en ervaren wat er nog allemaal schuil gaat achter de oneindig veelzijdige wereld van het schaakspel. 468Chess kan voor veel beginnende schakers het plezier in het spel vergroten en bijdragen aan een duurzamere binding met het spel…… omdat je grip op het spel groter wordt en dat kunt afmeten aan je resultaten bij het spelen van partijen. Bron: site 468chess

468Chess is een aantrekkelijke aanvullende methode die zeer geschikt voor jonge kinderen. Zij doen spelletjes en opdrachten die met schaken samenhangen. Zo leren ze spelenderwijs de regels. Het getal 468 in de naam staat voor beginnen op een schaakbord met 4×4 velden, daarna doorgaan naar een bord met 6×6 velden en eindigen op het normale 8×8 bord. Het grote voordeel is dat een kind niet eerst alle regels op een groot schaakbord hoeft te leren. Het kind start direct met een onderdeel van het schaakspel en leert een bepaalde vaardigheid, zoals de paardensprong.

De kleine schaakborden zijn verkrijgbaar met gekleurde schaakstukken, schijfjes en kaartsets met opdrachten. De kaartsets hebben geen tekst. De opdrachten worden met symbolen en kleuren uitgelegd. Er is ook een variant van 468Chess waarbij de kinderen zelf schaakstukken zijn. Zij bewegen met gekleurde hesjes met een schaakstuk erop over een levensgroot schaakbord en voeren hun opdrachten spelenderwijs uit. Leuk voor binnen in de school en buiten op de speelplaats. Bron: KNSB-site.

Belangrijke links

Info over 468chess en Square4chess

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *