Schaken is goed voor je hersenen

UTRECHT – Schaken is goed voor je hersenen. Met dit idee startte basisschoolleraar Henk ten Hoeve met het geven van schaaklessen in de Utrechtse wijk Kanaleneiland. Hij organiseerde zelfs een groot schaaktoernooi waar iedereen aan mee mocht doen.
“Elk kind vanaf 3 jaar kan leren schaken. Dat moet spelenderwijs gebeuren, maar iedereen kan het op zijn of haar niveau leren”, vertelt initiatiefnemer Henk ten Hoeve. “Leeftijd en cultuur doen er niet toe, het is eigenlijk een wereldsport die je zonder woorden kunt beoefenen.”
Het idee om te gaan schaken ontstond anderhalf jaar geleden en kinderen reageerden volgens Ten Hoeve heel enthousiast. “We begonnen na schooltijd en tot onze grote verbazing meldden dertig kinderen zich direct aan. Die hebben we de beginselen geleerd van het schaken.” Inmiddels doen ook de ouders van de kinderen mee.

Voor een leuke video klik hier

Voordelen
Volgens Ten Hoeve is schaken goed voor de ontwikkeling van een kind. “Je krijgt er een beter concentratie door, je leert er strategieën mee zoals vooruit denken en je leert tegen je verlies te kunnen. Laatst zei een leerling uit groep vijf: sinds ik schaak, voetbal ik anders. Doordat ik met schaken een strategie heb leren ontwikkelen, pas ik dit nu ook toe tijdens het voetballen.”

Op vrijdag 3 november vond het Kanaleneiland Open plaats: een inspirerende dag waar strategisch denken, participatie in Utrecht en schaken centraal staan. Bedrijven uit Utrecht en omgeving worden van harte uitgenodigd om aan dit bijzondere evenement deel te nemen. Het succesvolle schoolschaakproject van basisschool Schateiland vormde de aanleiding van het middagdeel van deze dag. De hele school schaakt inmiddels en niet alleen dat. Leerkrachten, moeders en binnenkort ook vaders hebben schaken geleerd en helpen mee om het schaken blijvend een plek te geven op deze school.

Scholen uit verschillende wijken in Utrecht zijn op de hoogte gebracht van dit succes en willen graag ook starten met schaken op hun school. Zij zoeken daarvoor bedrijven die hen daarbij kunnen ondersteunen. Deze scholen hebben  hun project op 3 november zelf toegelicht.

Maar er werd ook geschaakt. De 10-jarige Machteld van Foreest, haar broer Lucas (16 jaar, Internationaal Meester) en Robby Kevlishvili (16 jaar, Internationaal Meester) verzorgden alle drie een simultaansessie tussen 16.15 en 18.00 uur.

Trailer van Het Kanaleneiland Open

Het Kanaleneiland Open is een initiatief van organisatieadviesbureau Berenschot, de gemeente Utrecht, basisschool Het Schateiland, KNSB, Chessity en Johan Wakkie Advies.

Bronnen: Site van RTV Utrecht en site KNSB

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *