The happy life of Jorit Strik

Jorrit Strik (14) uit Meteren is een bijzondere jongen. Hij heeft een boek over zijn leven geschreven, dat hij bekijkt door de ogen van zijn knuffelhond Happy. Happy maakt dingen mee die Jorrit graag doet, heeft meegemaakt of mee zou willen maken.

Jorrit heeft te weinig energie om te reizen. In plaats van Jorrit mocht Happy mee met mensen naar Rome, Parijs en naar een finalewedstrijd in Stockholm van zijn favoriete club Ajax. Vader Ron presenteerde het boek 28 oktober namens Jorrit aan zo’n 100 mensen in de bibliotheek van Geldermalsen. Het boek bestaat uit foto’s en korte teksten. De foto’s heeft Jorrit bijna allemaal zelf gemaakt, op de foto’s van de reisjes na. De teksten bij de foto’s heeft Jorrit zelf geschreven. Op de voorkant van het boek is Happy te zien met een schaaktrofee, die Jorrit heeft gewonnen als clubkampioen van de jeugdafdeling van S.V. Rivierenland. Dat die trofee op de voorkant prijkt, is niet zomaar: schaken is de grote passie van Jorrit. En die trofee laat zien waartoe hij in staat is.

Jorrit heeft flinke beperkingen. Hij kan niet eten en drinken door een maagdarmstoornis, die veroorzaakt wordt doordat de hersenen maag en darmen niet aansturen. Jorrit heeft een infuus in de bloedbaan, waardoor hij voeding en medicijnen krijgt. Ook heeft hij klassiek autisme. Moeder Anne heeft het voorwoord van het boek geschreven. Ze vertelt hoe ze verrast was door het idee van Jorrit om boek over zijn leven te maken. Het boek is symbool voor de kracht, levenslust en positiviteit van Jorrit. Het boek is een les voor veel mensen. Een les in blij zijn met wat je hebt, in leven in het nu en in positiviteit. Anne beschrijft een indrukwekkende medische geschiedenis vol ziekenhuisopnames en onderzoeken. Met hulp van dokter Marc Benninga van het AMC leerden zijn ouders Jorrit thuis verzorgen in een aangepaste kamer. Naar school gaan bleek al vroeg niet mogelijk. Jorrit volgt zeer beperkt thuis onderwijs. Hij blijft positief. En hij schaakt. Hij bezoekt toernooien, clubavonden en heeft privétrainingen. Dat gaat goed. Jorrit heeft diploma Stap 4 en wordt steeds beter.

Het boek kost 24,95 euro en is te bestellen via www.bol.com, www.boekengilde.nl en de familie Strik (anne.ron@kpnmail.nl).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *