Schoolschaaksite.nl: alles voor het schaken op de basisscholen | Onze site bevat alle informatie ter bevordering van het schaken op de basisscholen. Wij besteden veel aandacht aan nieuws, achtergronden, schooltoernooien etc. Iedereen mag zelf informatie, artikelen, foto´s of video´s plaatsen op onze site.

De Koningsspelen komen er aan!

Auteur: Teun Koorevaar   Print


Prins van Oranje en Prinses Máxima openen Koningsspelen

Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje en Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima openen vrijdagochtend 26 april de Koningsspelen, een landelijke sportdag voor scholieren van het basisonderwijs.

De spelen vinden plaats in het kader van de troonswisseling op 30 april en zijn een initiatief van het Nationaal Comité Inhuldiging in samenwerking met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. De sportdag begint met een gezond ontbijt op school, waarna sportactiviteiten en -competities plaatsvinden.


Een koninklijk spel en een meesterlijke sport

Op zo’n mooie en bijzondere dag mag het schaakspel en de schaaksport natuurlijk niet ontbreken op het feestje voor onze basisscholen. Het is bij uitstek het spel en de sport waar een koning en een koningin een belangrijke rol spelen. En als het die dag mooi weer is, kan alles ook buiten worden georganiseerd. We hopen dat de weergoden ons die dag goed gezind zijn.

Om te beginnen zo maar een aantal ideeën wat er zo al mogelijk is. We komen er de komende weken uitgebreider op terug. Jullie hebben zelf natuurlijk ook veel ideeën en we publiceren die ook graag.

Naast gewone schaakwedstrijden en –competities is een combinatie met andere sporten erg leuk zoals schaakvoetbal, schaaktafeltennis en er zijn nog veel meer leuke combinaties te bedenken. In de praktijk worden deze al met succes toegepast.

Een uitvoering van een Levend Schaakspel is een andere bijzondere mogelijkheid. We zullen hiervan de komende weken ook enkele voorbeelden geven uit de praktijk.

Ook leuk is buiten wedstrijden te organiseren met een groot tuinschaakspel. Dan kunnen de kinderen ook in groepjes tegen elkaar spelen en met elkaar overleggen.

Voor kinderen die nog weinig weten van schaken maar er toch kennis mee willen maken is het spel Raindropchess erg leuk. Het is makkelijk en snel te leren. Aan een Raindropchesscompetitie kan al snel worden meegedaan. Het leuke bij dit spel is dat minder sterke kinderen van sterkere kinderen kunnen winnen!

Het ene kind vindt dammen leuk en het andere kind vindt schaken leuk. Een gecombineerde competitie waarin alle kinderen tegen elkaar dammen en schaken is heel spannend en ze vinden het leuk. Het levert vaak verrassende winnaars op. Het bijzondere is dat je op een schaakbord ook kunt dammen, want dat deden ze vroeger ook. Je hebt weinig extra materiaal nodig voor zo’n spannende denksportactiviteit.

Dan zijn er nog veel schaakvarianten zoals duoschaak, trioschaak , weggeefschaak, doorgeefschaak en nog veel meer.
Op het schaakbord zijn ook veel leuke spelletjes te bedenken, daarover later meer.

Een nieuwe rubriek

In onze nieuwe rubriek Koningsspelen willen we veel aandacht gaan besteden aan de plannen van onze basisscholen en de vormen en varianten waarin ze schaakactiviteiten willen gaan organiseren.
Over de feestdag zelf ontvangen we ook graag reportages , foto’s en video’s om iedereen te laten zien hoe feestelijk deze (schaak)dag is verlopen is.

Mail naar en wij plaatsen jullie bijdrage graag!

Een Schaakgedicht voor onze nieuwe Koning

Tot slot vragen we nog jullie aandacht voor een andere nationale activiteit die wij organiseren in het kader het Koningsboek.

Maak:

Een Schaakgedicht voor onze nieuwe Koning

Mail het gedicht naar en wij plaatsen jullie bijdrage graag! 

Commentaren