Schoolschaaksite.nl: alles voor het schaken op de basisscholen | Onze site bevat alle informatie ter bevordering van het schaken op de basisscholen. Wij besteden veel aandacht aan nieuws, achtergronden, schooltoernooien etc. Iedereen mag zelf informatie, artikelen, foto´s of video´s plaatsen op onze site.

Schaakpuzzel voor onze Koning

Auteur: Teun Koorevaar   Print


Henk Prins uit Sliedrecht is een internationaal meester op het gebied van het maken van schaakproblemen. Voor Willem-Alexander, onze nieuwe Koning, heeft hij een mooie schaakpuzzel gemaakt. Alle regels van het schaakspel zijn gewoon van toepassing.

Bij deze schaakpuzzel doet wit de eerste zet en daarna doet zwart een zet. Als wit dan weer aan zet is wordt de koning mat gezet. Dus op iedere zet die zwart kan doen volgt een matzet van wit.

Bijzonder is dat de witte stukken op het schaakbord de letter W van Willem-Alexander vormen en de zwarte stukken de letter M van Maxima.


Hulde aan onze nieuwe Koning
Willem-Alexander
En Koningin Maxima

FEN: 8/2ppb3/1p1r1p2/1p1k1b2/1P2R2K/2P1P1B1/3N1Q2/8 w - - 0 1
8
7
6
5
4
3
2
1
abcdefgh

Wit begint en geeft op de tweede zet schaakmat

Leuke prijzen

Alle kinderen van de basisscholen mogen meedoen en kunnen een prijs voor school verdienen door een oplossing in te sturen (naam, groep en naam van de school ) en. Alleen de eerste zet van wit hoeft te worden opgegeven. De schaakleraar mag best een beetje helpen.

Oplossingen vòòr 1 juni 2013 mailen naar: .

Onder de goede inzendingen verloten wij een DVD van de film Lang Leve de Koningin voor de school en tien lesprogramma’s voor schaakles op het digitale schoolbord van Stap 1 van de Stappenmethode. 

Commentaren